Loading...
Skrýt pruhSkladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.
MAGAZÍN
OBCHOD
AKADEMIE
Zavřít
zavřít
vyhledávání
Zadejte výše hledaný výraz...
MenuMenuVyhledáváníVyhledávání
NavigaceNavigaceNavigaceNavigace
Zadejte výše hledaný výraz...
TRENÉRSKÉ KURZYČLÁNKYINFORMACE O STUDIUO NÁS
Ronnie.cz 
Články
Ohlasy absolventů
 

Kurz Poradce pro výživu očima Adély Jany Janatové

Autorkou článku je Adéla Jana Janatová • @adeljanatova.

Když tohle začínám psát, sedím v autobusu na cestě domů z posledního dne kurzu a přemýšlím, co všechno mi kurz dal a jestli mi vůbec něco vzal. Můžu vám však říct, dal mi hodně a nevzal vlastně vůbec nic.

Ono je úplně jedno, zda se chcete výživě věnovat profesionálně a živit se jí, nebo si kurz uděláte jen tak sami pro sebe. Mít alespoň to základní povědomí o výživě je důležité - tělo je stroj a ne popelnice, pokud do něj nebudeme dávat kvalitní palivo, nebude ani kvalitně fungovat.

Dlouhodobě se o výživu zajímám a vždy jsem snila o tom, že si jednou nějaký kurz „poradce pro výživu” udělám. Pořád jsem tento sen oddalovala... Jednou jsem však na Instagramu narazila na jedno „instastories” Markéty Baškové, kterou už ne úplně krátkou dobu sleduji, a ona v tomto „stories” zmiňovala právě to, zda někdo nemá zájem o to jít s ní na kurz „výživového poradce” od Ronnie.cz. A tady přišly dva momenty...

První, kdy si uvědomíte, že nám sociální sítě nejen berou, ale že nám i něco dávají a mohou otevřít dveře někam, kde nebudeme ničeho litovat. Druhý moment byl ten, kdy mi můj vnitřní hlas řekl: ,,Adélko, sice je to v Praze a ty jsi z malého města kousek za Libercem, takže to nemáš za rohem, ale byla bys blázen, kdybys do toho nešla. Co takhle nečíst jen nějaké články, nepsat recepty a ukazovat lidem, jak moc jsou lívance jen z banánu, vloček a vajíčka dobré a je to super snídaně, co kdyby sis splnila svůj sen a zároveň se dozvěděla spoustu informací a mohla lidem ještě víc něco předat.

Tento kurz je zaměřený na výživu jako takovou a na vše, co je s ní spojené. Zasvětí vás nejen do zdravé výživy, výživy ve sportu, sestavení jídelníčku nebo sestavování anamnéz, ale také do základů biochemie, fyziologických procesů a praktického vyzkoušení si zdravých a chutných receptů.

Prvním dnem byla sobota 25. 7. 2020, kdy jsme v 9:00 začali v učebně U15 v budově FTVS UK úvodní hodinou s panem Provázkem a paní Bejdákovou, kteří nám představili rozvrh a jak vše bude probíhat. Poté jsme vyplnili docházku a jednotlivě se začali představovat, nevěřili byste, kolik nadšenců do výživy může být a že nejsou jen lidé na těchto kurzech, kteří chtějí certifikát kvůli pracovní pozici, ale že jsou i absolventi kurzu, kteří chtějí mít povědomí o výživě a držet se fit, což mi přijde moc fajn.

Sobotní a nedělní přednášející byla Ing. Karolína Hebká, která nám předala informace o tom, jak funguje fyziologie trávení a které mikronutrienty a makronutrienty máme, nebo k čemu jsou dobré pro naše tělo a kde ve stravě je najdeme.

Během pondělního dopoledne nás Bc. Michal Richter, Dis., seznámil s výživou ve sportu. Naučil nás, v čem spočívají anabolické a katabolické procesy, jaké hormony jsou s těmito procesy spojeny nebo jaká výživa je nezbytná u vytrvalostních či silových sportovců. Tomuto tématu jsme se dále věnovali ještě ve čtvrtek 30. 7. V pondělí v odpoledních hodinách nám Michaela Vaškovicová řekla vše o psychologii výživy, která je také nezbytná pro práci s klienty.

V úterý 28. 7. nás Bc. Petr Žůček seznámil s dietami a stravovacími cykly ve fitness, kdy jsme byli poučeni třeba o energetické bilanci nebo jak vypočítat bazální metabolismus, energetický výdej apod.

Středa byla pod vedením Ing. Dany Ondráškové věnována technologii zpracování potravin, kdy si možná říkáte, že to nebude nic zábavného, ostatně i já ráno šla na přednášku s tím, že to bude „nejnudnější” přednáška, ale naopak. Opět se roztrhl pytel se spoustou zajímavých informací, jak se co vyrábí nebo jaká tepelná úprava je pro nás nejvhodnější.

V pátek 31. 7. jsme se sešli na jiném místě, a to v Mega Fitness, kde jsme se věnovali anamnéze, kaliperaci a bylo nám umožněno diagnostikovat se na InBody 520. Po této přednášce následoval přesun zpět do třídy na FTVS, kde na nás čekal Michal Gregor a přednáška o výživě ve fitness a doplňcích stravy.

O víkendu 1. a 2. 8. jsme společně s Bc. Lucií Chmelíkovou probrali téma „výživy a zdraví”, kde jsme se dotkli i pro někoho více citlivých témat, jako jsou „poruchy příjmu potravy”.

Následující dny byly věnovány základům biochemie, právním předpisům, stavbě jídelníčku - prakticky jsme si mohli vyzkoušet sestavit jídelníček pro smyšleného člověka, který nám byl do skupinky přidělen.

Kurz skončil ve čtvrtek 6. 8. v ZŠ Duhová na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde byl závěr kurzu věnován praktické části, a to úpravě potravin a vaření.

Ačkoliv došlo k menším změnám v rozvrhu, kdy nějaké téma třeba přednášel někdo jiný, nebo se nějaké téma přesunulo, řekla bych, že nakonec se vše vydařilo a přednášející či organizátoři si vedli velmi dobře.

Tímto bych chtěla Ronnie.cz poděkovat za skvělý kurz plný zajímavých informací a poznatků, teď už jen složit zkoušky.

Adéla Jana Janatová • @adeljanatova

MAGAZÍN
OBCHOD
AKADEMIE
Zavolejte nám 775 31 00 33
(po - pá: 09:00 - 16:00)
Podání přihlášky Kontakty
Mapa stránek Nahlásit chybu
(-)