Rychlá navigace: ceny studia • termíny • přihlášky
Na základě velkého zájmu našich absolventů o výživu jsme se rozhodli připravit nový rekvalifikační program Poradce pro výživu, který umožňuje proniknout do hloubky v oblasti specifik výživy, stravovacích doporučení a tvorby výživových plánů. Studijní program u nás probíhá již od roku 2015, kalendář termínů pro aktuální rok najdete zde.
Rekvalifikační akreditované kurzy Poradce pro výživu můžete absolvovat dvěma způsoby - formou víkendového studia nebo v rámci intenzivních letních kurzů. Víkendová forma studia probíhá vždy v pěti na sebe navazujících prodloužených víkendech (pátek odpoledne + sobota + neděle), po kterých následuje zpravidla 14denní studijní volno pro přípravu na závěrečné zkoušky. O letních prázdninách pořádáme intenzivní kurzy, které začínají zpravidla v pátek nebo sobotu a pokračují bez přestávky dalších 12 dní. Po přestávce na studium následují zkoušky. Přesné termíny jednotlivých výukových týdnů pro dané kurzy najdete po rozkliknutí konkrétního kurzu na této stránce.
Hodinový rozsah výuky (víkendové kurzy):
Hodinový rozsah výuky (letní intenzivní kurzy):
V případě, že jsou v době termínu kurzu platná vládní koronavirová omezení, probíhala teoretická výuka zkraje roku 2021 on-line formou. Podrobnosti o kurzech v dubnu a potom v létě 2021 najdete v tomto článku.
Níže najdete rozpis základních témat kurzu tak, jak je dán Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. V posledním sloupci najdete, kolik hodin má být danému tématu věnováno (pro teorii je 1 výuková hodina rovna 45 minutám, pro praxi 60 minutám).
Účast na kurzu musí být minimálně 80 %.
téma | hodin |
---|---|
poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci | 1 |
historie stravování (vývoj, specifika naší zeměpisné šířky) | 2 |
fyziologie trávení (stavba, průběh trávení, enzymy, hormonální systém) | 4 |
makronutrienty, mikronutrienty (sacharidy, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerály) | 10 |
pitný režim (správné stanovení pitného režimu na základě věku, hmotnosti a sportovní disciplíny) | 2 |
výpočet bazálního metabolismu (podle ověřených rovnic, např. Harris-Benedictova rovnice, porovnání jejich výsledků) | 2 |
technologie zpracování potravin (seznámení se s novými trendy zpracování potravin a jejich klady a zápory) | 2 |
doplňky pro zvláštní výživu (kategorizace doplňků a jejich využití) | 2 |
doplňky pro výživu sportovce (rozdělení podle složení a vhodnosti pro jednotlivé sportovní disciplíny) | 3 |
SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce) - kontrola potravin a legislativa | 1 |
správné čtení a výklad etiket (schopnost správně přečíst a pochopit, co daný výrobek obsahuje, a odhalit klamání spotřebitele nepřesnými a zavádějícími informacemi) | 1 |
výživa a sport | 10 |
specifika výživy v závislosti na charakteru výkonu (síla, rychlost, vytrvalost), jeho délce a intenzitě, v závislosti na úrovni výkonu (rekreační, výkonnostní, vrcholová) a specifika výživy dětí a mládeže ve sportu | |
výživa a fitness | 10 |
specifika výživy dle úrovně a vyspělosti cvičenců, jak správně připravit výživu a suplementaci ve fitness, kulturistice, CrossFitu, aerobních formách skupinových cvičení, spinningu, nordic walkingu, silovém trojboji, vzpírání | |
výživa a zdraví | 10 |
nutný příjem a výdej pro zdravé fungování organismu | |
problémy spojené s nevyváženým příjmem a výdejem, problémy s jednostranným příjmem stravy | |
choroby trávicího systému | |
stravovací doporučení při diabetes mellitus, zvýšeném krevním cholesterolu, ICHS, při hypo- a hyperfunkci štítné žlázy, obezitě | |
poruchy příjmu potravy | |
praxe | 60 |
diagnostika - anamnéza | |
měření bioimpedančním přístrojem InBody 520 | |
výpočty bazálního metabolismu, vhodného kalorického příjmu, jednotlivých složek v potravě a jejich gramáž | |
příprava jídelníčku pro konkrétní osoby dle individuálních potřeb a parametrů | |
praktické čtení etiket | |
celkem: | 120 |
Hodnocení úspěšnosti závěrečné zkoušky:
Akreditované kurzy: